Millaisiin tilanteisiin ihmiset hakevat pikavippejä?

Home / Millaisiin tilanteisiin ihmiset hakevat pikavippejä?

Millaisiin tilanteisiin ihmiset hakevat pikavippejä?

Pikavipit ovat kasvattaneet suosiotaan tasaisesti aina vuodesta 2005 asti, jolloin vikavippibisneksen voidaan katsoa rantautuneen Suomeen. Pikavipit tunnetaan Yhdysvalloissa nimellä ”payday loan” joka tarkoittaa lainaa, joka otetaan kun rahat kuun lopussa loppuvat ennen seuraavaa palkkapäivää ja maksetaan pois kun maksukyky uuden palkan myötä palaa. Pikavipit ovat houkutteleva lainavaihtoehto, koska ne ovat helposti saatavilla. Ne myönnetään nopeasti ilman että tarvitsee tavata kasvotusten ketään tai täyttää useita sivuja hakemuksia ja odottaa päätöstä lainan myöntämisestä pitkään. Moni suomalainenkin on hakenut pikavippejä niin pieniin kuin suuriin, yllättäviin ja vähemmän yllättäviin arkisiin menoihin. Asenne velaksi elämistä kohtaan on muuttunut avoimemmaksi ja nuorten aikuisten lisäksi myös eläkeläisistä on tullut pikalainayritysten asiakaskuntaa. Pikavippien haitoista ja ongelmista kuulee puhuttavan vain vähän, kun taas niitä markkinoidaan näkyvästi erilaisin positiivisin käyttäjäkokemuksin. Pikavippejä markkinoidaan usein jokapäiväisiin tarpeisiin, eikä lainan syyn tarvitse olla uusia kenkiä tai edes kahtakymmentä euroa suurempi. Mihin kaikkeen pikavippejä sitten tarkalleen ottaen otetaankaan? Seuraavassa muutamia esimerkkejä siitä, millaisiin kohteisiin vikavippejä voi hakea. Huom. Yleensä pikavippi luottotiedottomalle ei myönnetä 2017.

Matkat

Matkailusta on tullut suurelle osalle suomalaisia jokavuotinen rutiini. Jouluksi Thaimaahan tai vaikkapa kesälomalla Kreikkaan. Lomamatkat eivät suinkaan aina ole pelkästään tapa hemmotella itseä ansaitusti raskaan työn jälkeen, vaan yhä enenemässä määrin myös keino näyttää muille että minullakin on varaa. Kuten niin monissa muissakin ostoksissa, myös lentoliput ja hotellivaraukset tehdään entistä useammin velaksi. Toisinaan myös lomamatkan kustannukset saattavat nousta yllättävistä syistä, kun vakuutus ei korvaakaan lennolta myöhästymisestä aiheutuneita kuluja, kolaroitua skootteria tai rannalle hiprakassa unohdettua kameraa. Yllätyslomamatka voi olla myös oiva keino voittaa puolison sydän takaisin puolelleen mokailun jälkeen.

Remontti

Remonteilla on tapana venyä sekä aikataulullisesti että budjetin kannalta odottamattoman suuriksi. Myös esimerkiksi asuntoa myytäessä voi tulla vastaan tilanne, että paikkojen remontoiminen voisi olla tarpeen myyntihinnan korottamiseksi ja kysynnän lisäämiseksi. Pikalaina voi auttaa kattamaan remonttikuluja. Parhaimmassa tapauksessa, kuten asunnon myyntiarvon kohentamiseksi tehty remontti voi olla myös helppo maksaa nopeallakin aikataululla pois, jolloin kohtuuttomat vuosikorot eivät ole lainan hakijalle kummoinenkaan hirvitys. Remontti voi olla tarpeen myös tilanteessa, jossa vuokralainen joutuu korvausvastuuseen asunnossa tapahtuneista vahingoista. Tällainen vahinko voi olla vaikkapa suihkukaivon päälle sammuminen yön pikkutunneilla tai vahtimatta jätetyn pesukoneen vuotaminen keittiön laminaatin alle.

Tapahtumat

Konserttiliput eivät usein ostajaansa odota, vaan halukkaiden on oltava valmiina ostamaan liput sillä kellonlyömällä, kun liput tulevat myyntiin. Jos kyseisenä päivänä ei ole tarpeeksi rahaa tilillä, voi pikavippi auttaa. Myös esimerkiksi festivaalimatkat tulevat usein yllättävän kalliiksi, kun lippujen lisäksi pitää varautua usein useiden päivien juoma- ja ruokavarastoin ja maksaa myös kuljetuksesta määränpäähän. Mikäli ensimmäinen palkka kesätyöstä on tulossa vasta myöhemmin, saattaa talous tarvita pientä hetkellistä tukea, jota pikavippi voi tarjota.

Kodinkoneet

Moni hakee pikavippejä elektroniikka- ja kodinkoneostoksiin. Ehkä ohittamaton supertarjous osuu kuun lopulle kun tili näyttää jo nollaa. Jalkapallon maailmanmestaruuskisat lähestyvät yhtä nopeasti kuin tilin saldo lähestyy nollaa, mutta aikomuksena on silti katsoa pelejä uudelta jätti- television ruudulta. Pikalainan hakeminen on nopeaa, joten yllättävätkään hyvät tarjoukset tai parhaat maalit eivät mene sivu suun. Puhelimet, tietokoneet ja tabletit ovat myös niin hintavia, että niiden hankintaa saatetaan rahoittaa pikavipeillä. Uuden laitteen tarve tulee myös usein yllättäen eikä eläminen ilman laitetta säästämiseen tarvittavan ajan tule juuri kysymykseen.

Häät

Häät ajoittuvat usein elämänvaiheeseen, jossa menoja riittäisi ilman hääkulujakin. Moni saattaa jopa siirtää naimisiinmenoa taloudellisista syistä. Häät nähdään edelleen ”once in a life time”- tapahtumana, jolloin halutaan pitää ystäville ja sukulaisille juhlat joita muistellaan vielä pitkään ja joita kehtaa vertailla muiden häiden kanssa. Silloin kun on häiden aika, niihin myös panostetaan huolella niin taloudellisesti kuin muidenkin resurssien osalta. Vaikka naimisiinmenoikä onkin vuosi vuodelta aavistuksen korkeampi, ajoittuvat ensimmäiset häät usein elämänvaiheeseen, jossa talous on jo muutenkin kovalla koetuksella. Asuntolaina saattaa painaa jo harteilla, lapset saattavat vetää perheen talouden tiukalle ja toisaalta eteläänkin olisi mukava lähteä hiihtolomalla. Mikäli morsiamen vanhemmat eivät ole upporikkaita, niin ainakin osa kuluista lankeaa aina hääparille.

Lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen voi olla monelle syy pikavipin hakemiseen. Kun lainoja on hankittu useasta paikasta, saattaa niiden hoitaminen olla sekä kallista, että haastavaa. Lainaa on ehkä kertynyt jo remontista, auton hankinnasta ja lomamatkasta, ja kaikkia lyhennetään rinnakkain. Lainojen yhdistäminen voi olla monelle helpotus ja auttaa hahmottamaan omaa taloudellista tilannetta. Vanhan laskun maksamista on saattanut lykätä aina perintäkirjeen saapumiseen asti.

Auton ostaminen

Uusi, vähän ajettu ja kohtuuhintainen auto löytyy yllättäen, mutta vanha auto on vielä myymättä. Tilillä ei ole ylimääräistä rahaa auton ostamista varten ja myyjä toivoo maksua kertaluontoisesti käteisellä. Pikalaina on miellyttävä ja mahdollisesti ainoa mahdollisuus tarttua kauan odotettuun tilaisuuteen ennen kuin joku muu ehtii ensin. Autot ovat myös yhä useammin vain korjaamossa korjattavia ja vuosihuoltoihin saattaa upota yllättäviäkin summia. Pikavipin avulla saa katettua huollosta aiheutuneet kustannukset ja tarttua vielä hyvään tarjoukseen uusista renkaista.

Perustarpeiden tyydyttäminen

Vaikka suomalaiset saavatkin nauttia kohtuullisen kattavasta sosiaaliturvasta, eivät Kelan etuudet välttämättä tiukan paikan tullen riitä. Eteen saattaa myös tulla tilanne, jossa oikeutta etuuksin ei ole, vaikka rahat tilillä ovat loppu kuun puolivälissä ja ruokittavana silti neljä nälkäistä suuta. Vuodenaikojen vaihtelut kausivaatetarpeineen ja harrastusten kausimaksut tuovat talouteen haastavia piikkejä. Joulu ei ole mitään ilman suuria lahjasäkkejä, juustoja ja kinkkuja ja kaikkien lasten kesäleirit pitäisi maksaa kerralla. Lasten maailmassa myös tietyn lelun tai paidan puuttuminen voi johtaa kiusaamiseen, syrjintään ja pahaan mieleen. Moni vanhempi on valmis tekemään mitä tahansa, että oma lapsi saisi kuulua rauhassa muiden ikäistensä joukkoon, ja tällaisessa tilanteessa pikavippi voi pelastaa lapsen tukalasta sosiaalisesta paineesta, niin raakaa kuin se onkin. Pikalainat voivat olla keino pitää yllä perheen elintasoa haastavissa taloudellisissa tilanteissa etenkin jos tietää, että tulevat kuukaudet antavat mahdollisuuden lyhentää lainaa.

Pikalainamainoksiin törmää helposti internetissä, sosiaalisessa mediassa ja kadulla kävellessään. Vaikka kyseessä onkin melko kallis luottomuoto, on sen helppous ja saatavuus kuitenkin ylivoimainen perinteisiin lainamuotoihin verrattuna. Lyhyellä laina- ajalla pikavipin kulut saattavat myös jäädä niin pieniksi, ettei lainan ottamiselle muutamaksi päiväksi ennen palkkapäivää ole juuri minkäänlaista kynnystä. Pikavippien rantautumisen jälkeen asenteet lainoja kohtaan ovat jatkuvasti keventyneet ja moni tietää lähipiiristään jonkun lainaa ottaneen tai on ottanut lainaa useasti itsekin. Vaikka suomalaiset ovatkin perinteisesti olleet rahalla pröystäilemätöntä kansaa, ovat esimerkiksi sosiaalisen median vaikutukset asettaneet paineita käyttäjilleen. Kallis laukku ja lomamatka näyttävät olevan jokaisen ulottuvilla ja myös keino saada kaivattua hyväksyntää ja osoittaa kuuluvansa tiettyyn joukkoon. Ikäihmisten keskuudessa vallitseva ”lainaksi ei eletä”- asenne on muuttumassa pikkuhiljaa sukupolvien mukana lainamyönteisemmäksi. Yritykset ovat puolestaan onnistuneet markkinoimaan myymiään tuotteita ja pikavippiyritykset taas aiheuttaneet kilpailullaan myös lainojen kulujen laskun ja niiden hankkimisen helppouden.